Watch Dogs Game Launch
Beta

Destiny alpha hands-on preview

Τι επιφυλάσσει;
Info
PlatformPS4, Xbox One, PS3, Xbox 360
Το είδαμε σεPS4
ΠαραγωγήActivision
ΑνάπτυξηBungie
ΔιάθεσηIGE 210-8092500
Κυκλοφορία9 Σεπτεμβρίου 2014
Ιστοσελίδαhttp://www.destinythegame.com/

Όταν η Bungie ανακοίνωσε ότι το Destiny είναι το νέο της φιλόδοξο project, το παιχνίδι που θα διαδεχθεί το θρίαμβο του Halo στις καρδιές των παικτών και στα ταμεία των εταιριών, ομολογώ ότι δεν περίμενα να ενδιαφερθώ τόσο πολύ. Δεν είμαι ο μεγαλύτερος fan της σειράς Halo, ούτε και τα shooters με τραβάνε τόσο εύκολα όσο κάποτε – κυρίως επειδή πλέον οι περισσότερες μεγάλες παραγωγές τείνουν να μοιάζουν υπερβολικά μεταξύ τους.

Το Destiny όμως φαινόταν να έχει κάτι. Θες το υπέροχο concept art που έμοιαζε επηρεασμένο από τα καλύτερα δείγματα sci-fi και space opera που κυκλοφορούν εκεί έξω, θες οι υποσχέσεις της Bungie για ένα ενιαίο σύμπαν, όπου το single player και το multiplayer είναι ένα και το αυτό και ο παίκτης μπορεί να γλιστράει από το ένα στο άλλο κατά βούληση, θες η θετική επιρροή που είχε το Borderlands πάνω μου, σε ό,τι αφορά στα multiplayer shooters με στοιχεία RPG;

Όπως και να’χει, το Destiny πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς και, στα πλαίσια της παρουσίασής του στην E3, δόθηκε η ευκαιρία σε μεγάλο μέρος του κοινού να παίξει μια alpha έκδοση του παιχνιδιού για ένα Σαββατοκύριακο στο PS4. Προφανώς δεν επρόκειτο να χάσω την ευκαιρία να δω με τα ματάκια μου τι είναι το Destiny και τι έχει να μας πει.

 

Destiny alpha hands-on preview on TheGang.grDestiny alpha hands-on preview on TheGang.gr

 

Πεπρωμένον χάσειν αδύνατον

Το πρώτο πράγμα που κλήθηκα να κάνω ήταν, προφανώς, να δημιουργήσω τον Guardian μου, δηλαδή τον χαρακτήρα με τον οποίο θα κινηθώ μέσα στο παιχνίδι. Το σύστημα δημιουργίας χαρακτήρα είναι σχετικά απλό και όχι ιδιαίτερα καινοτόμο, αλλά επιτρέπει να διαμορφώσουμε τον ήρωά μας έτσι ώστε να τον φέρουμε στα μέτρα μας (ναι, υπάρχει επιλογή και για γυναικείους χαρακτήρες!). Υπάρχουν τρεις διαθέσιμες φυλές (οι Humans, οι εξωτικοί Awoken και οι ρομποτικοί Exos) και ισάριθμες κλάσεις.

Από τις τρεις διαθέσιμες κλάσεις (Titan – ο “πολεμιστής”, το “τανκ” της υπόθεσης, Hunter – ο “rogue”, ο “sniper”, ο “γρήγορος” και Warlock – o “μάγος”) προτίμησα τον Hunter για την ευκινησία και το καλό σημάδι του. Από όσο μπόρεσα να δω, το gameplay δεν αλλάζει δραματικά από κλάση σε κλάση και τα περισσότερα όπλα είναι διαθέσιμα σε όλους. Αυτό που αλλάζει είναι τα skills και οι ειδικές ικανότητες και επιθέσεις που έχετε στη διάθεσή σας.

Hear me roar

Το Destiny θα περιλαμβάνει κάμποσο voice acting, αρκετό μάλιστα από γνωστούς ηθοποιούς, όπως ο Nathan Fillion κι ο Peter Stormare. Αυτός όμως που θα ακούτε για την περισσότερη ώρα και που άκουσα πιο πολύ κατά τη διάρκεια της alpha, είναι ο Peter Dinklage, πιο γνωστός ως ο Tyrion Lannister του Game of Thrones.

Destiny alpha hands-on preview on TheGang.gr

Στο Destiny είναι ο Ghost, ένας ρομποτικός AI βοηθός που αναλαμβάνει ρόλο αφηγητή και πολυεργαλείου. Οι επιδόσεις του δεν ήταν και επιπέδου GoT στην alpha και ελπίζω ότι ο ρόλος του θα έχει λίγο περισσότερο αφηγηματικό ενδιαφέρον, γιατί είναι κρίμα ένας ηθοποιός με τόσο φανταστική φωνή να είναι απλώς ο βοηθός των μενού.

Το Destiny παίζεται σαν first-person shooter AAA προδιαγραφών – γρήγορο gameplay, εναλλαγή πολλών αντιπάλων και περιοχών κι ένα οπλοστάσιο από sci-fi κουμπούρια ποικίλου μεγέθους και ισχύος. Η δομή του, όμως, είναι αυτή ενός MMO, ή ενός action RPG τύπου Diablo. Υπάρχει μία κεντρική “hub” περιοχή, ο Tower (έδρα των Guardians που επιβλέπει την τελευταία πόλη που έχει απομείνει στη Γη, πάνω από την οποία αιωρείται ο Traveler, μία μυστηριώδης σφαίρα που μοιάζει να προστατεύει τον κόσμο), όπου βρίσκει κανείς πωλητές με νέο εξοπλισμό, quest givers, αλλά και άλλους παίκτες που ξεκουράζονται ή αναβαθμίζουν τους μαχητές τους.

Στην συγκεκριμένη alpha, όπως αναμενόταν, δεν υπήρχαν και πολλά να κάνεις, αλλά μπόρεσα να συναντήσω τρεις υψηλού level NPCs, έναν για κάθε διαθέσιμη κλάση παίκτη, οι οποίοι αναλαμβάνουν καθήκοντα training και προμήθειας ειδικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένων και high-level αντικειμένων, τα οποία όμως δεν ήταν προσβάσιμα αυτή τη φορά).

Πρόκειται για ένα καλοσχεδιασμένο περιβάλλον, ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που θέλει να επιτύχει η Bungie: αστραφτερό sci-fi σκηνικό, με σημεία όπου το draw distance εκτείνεται πολλά χιλιόμετρα πετυχαίνοντας μια μεγαλειώδη θέα, αλλά και σημεία όπου οι άνθρωποι χτίζουν την καθημερινότητά τους από το μηδέν με σκαλωσιές, ξύλινες παλέτες και πάνινα καλύμματα. Τα πάντα στο Destiny επικοινωνούν τη βασική σεναριακή ιδέα ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός σιγά σιγά ανακάμπτει μετά από έναν όλεθρο άνευ προηγουμένου. Ε, κι αφού τα περιηγήθηκα και τα θαύμασα όλα αυτά (και έριξα και μια βουτιά από το μπαλκόνι του Πύργου έτσι για να δω αν γίνεται – γίνεται, αλλά χάνεις), κάλεσα το προσωπικό μου σκάφος και έφυγα για το διάστημα.

 

Σε τροχιά γύρω από την επιτυχία

Με το σκάφος σας σε τροχιά, βρίσκεστε σε ό,τι πιο κοντινό έχει το Destiny σε κεντρικό μενού, ας πούμε. Εδώ μπορείτε να παραμετροποιήσετε το χαρακτήρα σας, να ψάξετε για online φίλους σας για να παίξετε μαζί και να μπείτε στο χάρτη για να επιλέξετε τον επόμενο προορισμό σας. Ο χάρτης έμοιαζε πολύ όμορφα σχεδιασμένος, σαν να σχεδίαζε διαστρικό χάρτη ένας χαρτογράφος του 18ου αιώνα, αλλά στη συγκεκριμένη alpha μπορούσα να επισκεφθώ μόνο τη Γη και τη Σελήνη.

 

Destiny alpha hands-on preview on TheGang.grDestiny alpha hands-on preview on TheGang.gr

 

Η διαθέσιμη τοποθεσία στη Γη είναι ένα απαρχαιωμένο κοσμοδρόμιο κάπου στην πρώην Σοβιετική Ένωση (το οποίο έχουμε δει και στο παρελθόν σε gameplay videos και screenshots). Πιθανότατα όπως και άλλες τοποθεσίες στο παιχνίδι, εδώ έχουμε έναν χάρτη όπου βλέπουμε διαθέσιμα κάποια “quests”. Στην προκειμένη περίπτωση, είχαμε ένα story mission, το οποίο προφανώς προωθεί την ιστορία του campaign, ένα Strike mission, το οποίο αποτελεί επιδρομή στο λημέρι ενός boss και ευνοεί το co-op και, μετά την ολοκλήρωση του story mission, ένα “free-play” mode, όπου μπορείτε να βρίσκετε side-quests διάσπαρτα στην περιοχή, έτσι για το grinding του θέματος.

 

Το Destiny θα σταθεί ή θα πέσει αναλόγως με το πόσο ενδιαφέρον και ποικίλο περιεχόμενο θα μπορέσει να προσφέρει στους παίκτες.

 

Το story mission εξελίσσεται όπως ένα τυπικό FPS single-player campaign. Ξεκινώντας από τους (αρκετά μεγάλους) εξωτερικούς χώρους, βρήκα το δρόμο μου προς ένα από τα μεγάλα, ερειπωμένα κτίρια της περιοχής και χώθηκα στους σκοτεινούς διαδρόμους και τα υπόγειά του. Στο δρόμο μου αντιμετώπισα τους μόνους δύο τύπους εχθρών που ήταν διαθέσιμοι στην alpha, τους τετράχειρους Fallen και τους Hive, μια φυλή διαστημικών undead. Η εχθρική AI και η δυσκολία γενικώς δεν με εντυπωσίασαν, αν και φτάνοντας στα ανώτερα levels (ή τουλάχιστον μέχρι το 8, που επέτρεπε η alpha), μου φάνηκε ότι αυξήθηκαν και οι επιδόσεις των εχθρών. Να σημειώσω, πάντως, ότι εξερευνώντας, σκόνταψα κάνα δυο φορές σε περιοχές όπου περίμεναν πολύ υψηλού level εχθροί και όπου η υποχώρηση δεν ήταν διόλου ντροπιαστική!

 

Destiny alpha hands-on preview on TheGang.gr

 

Το gameplay εδώ είναι, όπως ανέφερα και πριν, τυπικό first-person shooter, αν και τα RPG στοιχεία του φέρνουν στο μυαλό καταστάσεις Borderlands. Είτε σε ανοιχτές περιοχές είτε σε διαδρόμους, σημαδεύεις και πυροβολείς, κινείσαι, πηδάς, πλαγιοκοπείς, ακροβολίζεσαι, αμολάς χειροβομβίδες κλπ. Τα όπλα και γενικώς το shooting παραπέμπουν αρκετά στο παρελθόν του στούντιο στο Halo, αν και μου φάνηκαν ελαφρώς πιο βαριά. Η εμπειρία μοιάζει να προσαρμόζεται στα στατιστικά του εξοπλισμού σας, όπως η ζημιά που προκαλούν τα όπλα σας και η προστασία που προσφέρουν οι πανοπλίες σας, οπότε το level up, αλλά και το loot, αποτελούν σημαντικό μέρος του gameplay και αφορμή για επαναληπτικές επισκέψεις σε περιοχές που έχετε ήδη καθαρίσει.

 

 

Strike one

Το Strike mission μού φάνηκε ενδεικτικό του πώς υπόσχεται να λειτουργεί το co-op στο Destiny. Στο παιχνίδι μπορούμε να σχηματίσουμε ομάδες ονόματι Fireteams, που στην προκειμένη περίπτωση αποτελούνται από τρεις παίκτες. Ο σχηματισμός της ομάδας γίνεται είτε στο “κεντρικό μενού” (την οθόνη όπου βρίσκεστε σε τροχιά στο διαστημόπλοιό σας – μάλιστα, τα διαστημόπλοια των συμπαικτών σας εμφανίζονται σε σχηματισμό δίπλα σας αν έχετε ενεργή ομάδα), είτε και με drop-in κατά τη διάρκεια της αποστολής. Τεχνικά, λοιπόν, η υπόσχεση της Bungie εδώ ισχύει – δεν υπάρχει παραμονή σε lobby, ούτε περιπλάνηση σε μενού. Απλώς ξεκινάτε το παιχνίδι, επιλέγετε την τοποθεσία όπου θέλετε να πάτε και την αποστολή που θέλετε να παίξετε και τα υπόλοιπα γίνονται αυτόματα.

 

Destiny alpha hands-on preview on TheGang.grDestiny alpha hands-on preview on TheGang.gr

 

Επιτροπή ανταγωνισμού

Στη Σελήνη της alpha βρίσκεται το Crucible, δηλαδή το ανταγωνιστικό multiplayer τμήμα του παιχνιδιού, το οποίο λειτουργεί λίγο-πολύ όπως αντίστοιχα modes σε άλλα shooters. Κι αυτό σημαίνει, εν ολίγοις, ότι δε μου άρεσε καθόλου γιατί το kill/death ratio μου ήταν στα τάρταρα!

Πάντως, το γρήγορο gameplay και οι διασκεδαστικές ειδικές ικανότητες παραμένουν, ενώ τα περιβάλλοντα της Σελήνης είναι κι αυτά πανέμορφα - αρκετά ώστε να χάνω επειδή χάζευα τριγύρω.

Bounties που μπορεί κανείς να πάρει από την hub περιοχή του Tower λειτουργούν σαν έξτρα challenges εδώ, για πρόσθετες ανταμοιβές. Για να πω την αλήθεια πάντως, δε με βλέπω να περνάω τον περισσότερο καιρό μου με το Destiny στο Crucible.

Το co-op είναι αρκετά απολαυστικό σε αυτό το στάδιο – παίζοντας με φίλους με συνεννόηση μέσω party chat, συντονίζεστε ιδανικά και η δυσκολία προσαρμόζεται αυτόματα με βάση το πόσοι συμμετέχουν. Το συγκεκριμένο boss fight (αρχικά ενάντια σε ένα τανκ με πόδια ονόματι Devil Walker και κατόπιν ενάντια σε μια ιπτάμενη σφαίρα που άκουγε στο όνομα Sepiks Prime) ήταν πολύ ικανοποιητικό, τόσο σε δράση όσο και σε drops λαχταριστών αντικειμένων, ενώ οι χάρτες στους οποίους διαδραματιζόταν η μάχη πρόσφεραν πολλούς διαδρόμους και τοποθεσίες που ευνοούσαν την συνεχή κίνηση και τη χάραξη στρατηγικών. Η εμπειρία του Destiny, εν κατακλείδι, φέρνει στο μυαλό έναν συνδυασμό της λογικής παιχνιδιών όπως το Borderlands και το Diablo, μαζί με τον persistent online κόσμο ενός MMO και το world building του Halo.

 

Η ομορφιά του πεπρωμένου

Ο τεχνικός τομέας ήταν ίσως αυτό που όχι απλώς φάνηκε να ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις της Bungie, αλλά με εντυπωσίασε κιόλας. Το Destiny δείχνει, για να το πω απλά, μεγαλειώδες – τουλάχιστον στο PS4 που το είδα. Ο κόσμος του παρουσιάζεται μέσα από textures υψηλής ανάλυσης, υπέροχα εφέ φωτισμού και πλούσια particle effects. Ακόμα και τα animations του όπλου σας έχουν ένα έξτρα επίπεδο γυαλίσματος, που συμπληρώνει το πανέμορφο οπτικό αποτέλεσμα.

Βασικά λίγο οι υψηλές αναλύσεις, λίγο η post-apocalyptic ατμόσφαιρα του κοσμοδρομίου, το παιχνίδι που μου θύμισε περισσότερο ήταν το Rage της id Software – οπτικά, το Destiny μοιάζει να εκπληρώνει την υπόσχεση που άφηνε εκείνο το παιχνίδι. Φοβερά θετική εντύπωση μου άφησε και το user interface, το οποίο είναι καλαίσθητο και μινιμαλιστικό και χρησιμοποιεί έξυπνη χρωματική κωδικοποίηση για την μετάδοση πληροφοριών. Αυτό που μου πήρε λίγο να το συνηθίσω είναι η χρήση του πλήκτρου Options του DualShock 4 για την είσοδο στο μενού με το inventory, την οθόνη του χαρακτήρα κλπ., αλλά και η ύπαρξη κέρσορα (!) στα μενού του παιχνιδιού. Δεν βγαίνει το Destiny για PC είπαμε, ε;

 

 

Destiny's child

Προφανώς δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορεί να πει κανείς με επαφή ενός Σαββατοκύριακου με ένα παιχνίδι του μεγέθους που υπόσχεται η Bungie για το Destiny. Η εντύπωση που μου άφησε πάντως, είναι θετική – υπάρχουν οι βάσεις για ένα πραγματικά συναρπαστικό παιχνίδι, το οποίο μάλιστα, ενώ δεν το περίμενα, κρύβει πίσω του έναν δυνητικά πολύ ενδιαφέροντα κόσμο.

Αυτό που θα πρέπει σίγουρα να προσεχθεί, είναι το περιεχόμενο. Το Destiny θα σταθεί ή θα πέσει αναλόγως με το πόσο ενδιαφέρουσες ιστορίες θα μας δώσει να παίξουμε, πόσο συναρπαστικές αποστολές θα περιλαμβάνει, πόσο ποικίλοι θα είναι οι κόσμοι που θα επισκεφθούμε, πόσο ελκυστικές θα είναι οι ανταμοιβές μας και πόσο ικανοποιητική η αίσθηση της προόδου μας. Το Destiny πρέπει να καταφέρει να μας κάνει να κολλήσουμε μαζί του και μοιάζει να μπορεί – αλλά θα πρέπει να το αποδείξει.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Εικόνα DHGPAN
submitted by DHGPAN
on

ΑΧ <3

Life understands Fractal; Anyone who stands strong with opinion and not enough information is an idiot.

Εικόνα CitizenMac
submitted by CitizenMac
on
Το καλό είναι ότι μετά τη δοκιμή, το ίδιο λέω κι εγώ :D
Εικόνα Sithlord
submitted by Sithlord
on

Τα strike missions, παιζονται offline?

"When we do right, nobody remembers. When we do wrong, nobody forgets"

Εικόνα CitizenMac
submitted by CitizenMac
on
Όχι, το παιχνίδι είναι αποκλειστικά online - είναι MMO, ουσιαστικά.
submitted by katamaran-dameko
on
Η εξερευνηση σε αλλους πλανητες οπως και δυνατοτητα να γινεις ο κακος της υποθεσης ... πχ να ληστευεις αλλους παικτες θα ηταν καλες προσθηκες. Δυστηχως το περιμενα να ειναι λιγο πιο ανοιχτο ως προς τις επιλογες απο οτι το περιγραφεις . 
Εικόνα CitizenMac
submitted by CitizenMac
on
Ναι, προς το παρόν δεν φαίνεται να περιλαμβάνει τέτοιου είδους ελευθερία - ούτε να είναι φτιαγμένο με αυτή τη φιλοσοφία κατά νου (ξες, τη φιλοσοφία του EVE Online ή του DayZ). Θα δούμε όμως πώς θα εξελιχθεί. Προς το παρόν δεν το δικαιολογεί το lore (Guardians/παίκτες = οι υπερασπιστές της Γης που αντιμετωπίζουν τις φυλές που εκπροσωπούν το Darkness), γι'αυτό και οι περιοχές Crucible που είναι το ανταγωνιστικό multiplayer πλασάρονται ως "training areas" για τους Guardians. Ποιος ξέρει όμως, ίσως αργότερα να προσθέσουν lore με Guardians που λιποτακτούν π.χ. κι έτσι γίνονται τίποτα Marauders ή κάτι τέτοιο - αλλά κι αυτό θα γίνεται σε ειδικές ζώνες μόνο, πιστεύω, γιατί έτσι όπως είναι τώρα, θα χαλούσε πολύ την ισορροπία των περιοχών.
submitted by katamaran-dameko
on
Βλεπεις ;  Αυτο ειναι το θεμα . Δεν  υπαρχει εξερευνηση . Το καλυτερο θα ηταν ενας συνδιασμος του No Man's Sky και του Destiny. Και στο ενδιαμεσο να κανεις και λιγο εμποριο. Μπορει βεβαια να προστεθουν. Μιλαμε για δεκαετες πλανο. 
Εικόνα CitizenMac
submitted by CitizenMac
on
Χμμμ δεν ξέρω. Δε νομίζω ότι η Bungie το προόριζε ποτέ να είναι κάτι παραπάνω από shooter. Αυτά που περιγράφεις ακούγονται υπερβολικά sandbox-y. Θα δούμε όμως.
Εικόνα AlexTheBigBoss
submitted by AlexTheBigBoss
on

Να ρωτήσω κάτι; Χρειάζεται κάποια συνδρομή για το παιχνίδι;

You were spawned to die

Εικόνα CitizenMac
submitted by CitizenMac
on
Όχι - τουλάχιστον όχι από όσο έχουμε δει ως τώρα. Εφάπαξ αγορά του παιχνιδιού και μετά μόνο ό,τι δώσεις για DLC κλπ.
Εικόνα Thrillhouse
submitted by Thrillhouse
on
Έλα, αφήστε τις alpha και τις beta, και βγάλτε το παιχνίδι να καούμε. Δεν ήθελα να μπλέξω με mmo, αλλά πλέον είναι αναπόφευκτο. Βρήκαν τρόπο να το πουλήσουν και σε μας, τους πιο δύσπιστους. Η κατάσταση μύριζε από την αρχή ότι θα είναι παιχνίδι που θα ταράξει τα νερά και πλέον φαίνεται ξεκάθαρα βλέποντας πόσο βάρος έχει η ρίξει η Sony πάνω του.
submitted by RookieGangGamer
on

Μακάρι να πάρουν το feedback όσων παικτών δοκίμασαν την alpha έκδοση και μετά τη beta και να το κάνουν ένα πολύ καλό MMO game.