Watch Dogs Game Launch
Beta

Lego The Hobbit review

An Expected Journey.
Info
PlatformPS4, Xbox One, Wii U, PC, PS3, Xbox 360, PS Vita, 3DS
Το είδαμε σεPS4
ΠαραγωγήWarner Bros Interactive Entertainment
ΑνάπτυξηTraveller's Tales
ΔιάθεσηZegetron 210-6856000
ΚυκλοφορίαΉδη διαθέσιμο
Ιστοσελίδαhttp://thehobbit.lego.com/en-us/

Έφτασε και πάλι, λοιπόν, αυτή η εποχή του χρόνου. Η εποχή για ένα νέο Lego videogame. Ήρθε ξανά η ώρα που θα σπάσουμε τουβλάκια ηδονικά και θα τα συναρμολογήσουμε νιώθοντας αγαλλίαση με τον γαργαλιστικό τους ήχο. Ήρθε πάλι η στιγμή να γελάσουμε με την χιουμοριστική προσέγγιση που προσδίδουν στο εκάστοτε αγαπημένο franchise, ενώ παράλληλα, δυσκολευόμαστε να σταματήσουμε την εμμονική συλλογή όλων των collectibles. Να δοκιμάσουμε όλους τους προσφερόμενους χαρακτήρες με τις ιδιότητές τους και γενικά, να κάνουμε ό,τι αγαπάμε στα Lego games. Ξανά.

Για μισό λεπτό όμως, αυτό το “ξανά” έχει μεγάλη σημασία. Κάπου εδώ υπάρχει ένα θέμα που χρίζει ανάλυσης και εγείρει πολλά ερωτήματα: Πόσο συχνά θέλουμε να παίζουμε ένα παιχνίδι που αγαπάμε; Κατά πόσο πρέπει να μεταβάλλεται το gameplay ώστε να είναι αυτό που μας κέρδισε αρχικά, αλλά χωρίς να νιώθουμε πως τρώμε κάθε μέρα το ίδιο φαγητό; Ποιο είναι το σωστό διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί μέχρι την επόμενη κυκλοφορία μίας σειράς; Γιατί όλοι τα βάζουν με την ετήσια κυκλοφορία του Assassin’s Creed και κανείς με τα Lego; Και αν πράγματι, δεν θέλουμε τόσο σύντομες μεταξύ τους συνέχειες, γιατί εξακολουθούν να πουλάνε; 

 

Lego The Hobbit review on TheGang.gr Lego The Hobbit review on TheGang.gr

 

Ίσως αυτή δεν είναι η σωστή ενότητα για να αναλυθούν όλα αυτά, καθώς το παιχνίδι κρίνεται για το πόσο καλό είναι σε αυτό που επιδιώκει και όχι για το πόσο συχνά κυκλοφορεί, αλλά είναι μια καλή αφορμή για παράλληλη συζήτηση - χωρίς φυσικά να επηρεάσει το τελικό πόρισμα για την ποιότητα του ίδιου του τίτλου.

 

Whole Lotta Lego

-Star Wars (2005)
-Star Wars II (2006)
-Star Wars: The Complete Saga (2007)
-Indiana Jones (2008)
-Batman (2008)
-Indiana Jones 2 (2009)
-Lego Rock Band (2009)
-Harry Potter: Years 1-4 (2010)
-Star Wars III: The Clone Wars (2011)
-Pirates of the Caribbean (2011)
-Harry Potter: Years 5-7 (2011)
-Batman 2 (2012)
-The Lord of the Rings (2012)
-Marvel Super Heroes (2013)
-The Lego Movie Videogame (2014)

Επιστροφή στην Μέση Γη

Για να μην ξεχνάμε λοιπόν ότι το κείμενο αφορά σε review, ας δούμε λίγο τι είναι το Lego The Hobbit και τι νέο έχει να προσφέρει σε σχέση με τους προκατόχους του. Το setting μας είναι, όπως είναι φυσικό, ξανά η Μέση Γη και συγκεντρώνει αποσπάσματα από το γνωστό βιβλίο καθώς και την κινηματογραφική μεταφορά του. [Και πάμε πάλι] Εσείς αναλαμβάνετε να χειριστείτε τους περισσότερους από τους ήρωες του παιχνιδιού, αφού επιλέξετε κατά περίσταση τον αρμόδιο για το εκάστοτε quest, κινείστε στον χώρο καταστρέφοντας τα πάντα σε επιμέρους τουβλάκια, συναρμολογείτε μερικά από αυτά και κάπου εκεί ανάμεσα, υπάρχει και λίγο προβληματικό platforming που δεν λέει να διορθωθεί. Για αρκετά χρόνια υπήρχε και το πρόβλημα της κάμερας, αλλά αυτό υπέστη μια σχετική αποσφαλμάτωση στο The Lego Movie Videogame και παραμένει βελτιωμένο έκτοτε.

Εκτός από τα γνωστά χαρακτηριστικά όμως, έχουμε και κάποιες προσθήκες. Για πρώτη φορά λοιπόν σε παιχνίδι της σειράς συναντάμε το στοιχείο του loot. Εκτός από τα χιλιάδες τουβλάκια/πόντους που συλλέγαμε ανέκαθεν μανιωδώς, τώρα θα πρέπει να μαζέψουμε και αρκετά υλικά και αντικείμενα όπως ξύλο ή σχοινί, τα οποία στην συνέχεια του παιχνιδιού θα συνδυάσουμε μεταξύ τους (μέσω ενός QTE αλά Guitar Hero) για την κατασκευή αντικειμένων που απαιτούνται για την εξέλιξη της ιστορίας, όπως π.χ. ένα κλειδί.  

 

Για πρώτη φορά σε παιχνίδι της σειράς Lego συναντάμε το στοιχείο του loot.

 

There and back again

Πέραν αυτών, έχουμε και εδώ το “mini game” της συναρμολόγησης που γνωρίσαμε στο The Lego Movie Video Game, και απ’ ό,τι φαίνεται, θα καθιερωθεί στην σειρά. Έτσι, θα κληθούμε να επιλέξουμε το σωστό κομμάτι (ανάμεσα σε οκτώ) που απαιτείται για την συμπλήρωση ενός παραδοσιακού Lego μοντέλου (ξέρετε, το κανονικό με τα τουβλάκια) που σχηματίζεται εκείνη την στιγμή στην οθόνη μας. Τις προσθήκες συμπληρώνουν κάποιες νέες δυνατότητες και skills: η δυνατότητα των χαρακτήρων να μεταφέρουν μαζί τους περισσότερα του ενός όπλα/εργαλεία ώστε να επιλέγετε το απαιτούμενο κατά περίσταση, οι συνδυαστικές κινήσεις που χρειάζονται σε κάποια σημεία, βάζοντάς σας να ενωθείτε με έναν ακόμη χαρακτήρα για να σπάσετε μία σκληρή επιφάνεια ή να αντιμετωπίσετε ένα μεγαλόσωμο εχθρό και, τέλος, η απόπειρα να δοθεί μεγαλύτερο βάθος στις μάχες με QTE.

 

Lego The Hobbit review on TheGang.gr

 

Δυστυχώς όμως, κανένα από τα νέα αυτά στοιχεία δεν προσφέρει κάτι σημαντικό στο παιχνίδι αλλά και στην σειρά γενικότερα. Το loot, επί της ουσίας, δεν είναι κάτι περισσότερο από "εκεί-που-μαζεύω-τα-τουβλάκια-ας-τα-μαζέψω-κι-αυτά-τζάμπα-είναι-άλλωστε". Η ένωση δύο χαρακτήρων και το gimmick της συναρμολόγησης και να μην υπήρχαν δεν θα έλειπαν ποτέ κι από κανέναν. Η απόπειρα για πιο σύνθετη μάχη πάλι, καταλήγει ξανά στο παραδοσιακό button mashing με ένα πλήκτρο (εν προκειμένω το τετράγωνο).

 

You shall pass

Επιστρέφοντας στα της εισαγωγής λοιπόν, καταλήγουμε στο ότι η σειρά έχει ανάγκη από ένα διάλειμμα πριν επέλθει σε κορεσμό. Αυτό μπορεί για εμένα να συνέβη τώρα, για έναν άλλο στο επόμενο παιχνίδι και για κάποιους μπορεί να έχει συμβεί ήδη από καιρό. Το μόνο σίγουρο είναι πως δύσκολα μπορείς να εξελίξεις ένα τίτλο σε σημείο που να μην κουράζει μετά από δέκα και βάλε κυκλοφορίες, χωρίς όμως να μεταβάλλεις τον κορμό του.

 

Lego The Hobbit review on TheGang.gr Lego The Hobbit review on TheGang.gr Lego The Hobbit review on TheGang.gr

 

Για να μην αδικήσω όμως το ίδιο το παιχνίδι, πρέπει να αναφέρω πως πέρα από όλα τα προαναφερθέντα, εξακολουθεί να κάνει πολύ καλά όλα όσα κάνει εδώ και χρόνια, και μάλιστα αρκετά καλογυαλισμένα και εξόχως φωτισμένα στην PS4 εκδοχή του. Κάποιος που δεν παίζει ό,τι Lego κυκλοφορεί ή αποφασίσει να ασχοληθεί με το Lego The Hobbit αποκλειστικά λόγω αγάπης του για το σύμπαν του Tolkien χωρίς να τον έχουν απασχολήσει όλοι οι προηγούμενοι τίτλοι (πλην του LOTR), σίγουρα θα περάσει καλά με το χορταστικό gameplay του και το πάντα εξαιρετικό fan service. Οι υπόλοιποι που ακολουθούμε κατά πόδας τις Lego κυκλοφορίες ίσως χρειαστεί να κάνουμε ένα διάλειμμα. Αν και τώρα που το ξανασκέφτομαι, κάτι ακούγεται για Lego Simpsons. Αμάν, τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Μπερδεύτηκα!

 

 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εταιρία διανομής για τις ανάγκες του review.

 

Pros

  • Όλα τα γνωστά εξαιρετικά στοιχεία των Lego games
  • Υπέροχος φωτισμός που σε σημεία κάνει τα περιβάλλοντα να μοιάζουν με big-budget animation
  • Συγκλονιστικός Christopher Lee στο ρόλο του αφηγητή

Cons

  • Κανένα από τα νεοεισαχθέντα στοιχεία δεν προσφέρει κάτι το ουσιαστικό
  • Το platforming (για πολλοστή φορά)
8

ΣΧΟΛΙΑ

submitted by katamaran-dameko
on
Θεωρω τραγικο το οτι απο το 2005 μεχρι και σημερα βγηκαν τοσα πολλα Lego. Απο την αλλη δεν σε αναγκαζει κανεις να τα παιξεις ολα. Παιζεις μονο αυτα που σε ενδιαφερουν σαν θεμα. Εχω δοκιμασει μερικα της σειρας αλλα δεν με ενθουσιασαν καθολου σαν παιχνιδια.
Εικόνα Thrillhouse
submitted by Thrillhouse
on
Αυτό είναι στην ουσία και το δίλημμα που προκύπτει: Ότι δεν είναι ανάγκη να τα παίζεις όλα, αλλά απ' την άλλη, αν σου αρέσει μια σειρά δεν θέλεις να χάνεις μέρη της. Μπορεί ας πούμε κάποιος να πει ότι δεν θα παίξω το 3ο Assassin's γιατί δεν μου αρέσει η Αμερική σαν setting; Μπορεί, αλλά δύσκολα θα το κάνει. Επίσης, τα franchises που καταπιάνονται τα Lego games, είναι λίγο-πολύ σχετικά μεταξύ τους. Δηλαδή, ή σου αρέσουν όλα αυτά ή δεν σου αρέσει κανένα συνήθως.  
Εικόνα Axel Folly
submitted by Axel Folly
on
Lego lego lego lego lego lego θέλω θέλω θέλω θέλω θέλω....

yippee ki-yay motherfraker...

Εικόνα Thrillhouse
submitted by Thrillhouse
on
Τι να σε κάνω μάν' μ', είναι για PS4.
Εικόνα Profatron
submitted by Profatron
on

Τα πρώτα δύο lego που παιξα μου άρεσαν, νομίζω όμως θα αργήσω να ξαναέχω όρεξη όμως...

Here we are now... entertain us...