Watch Dogs Game Launch
Beta

Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney review

Αν πετύχει το crossover...
Info
Platform3DS
Το είδαμε σε3DS
ΠαραγωγήLevel 5, Nintendo
ΑνάπτυξηLevel 5-Capcom
ΔιάθεσηNortec 210-2850681
ΚυκλοφορίαΉδη διαθέσιμο
Ιστοσελίδαhttp://tinyurl.com/mk6uvot

Δύσκολη υπόθεση τα crossover και πολλές οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο δημιουργός τους. Πώς μπορείς να συνδυάσεις δύο παιχνίδια σε ένα, χωρίς να αλλοιώσεις το DNA του καθενός και να φτάσεις σε ένα όμορφο σύνολο ώστε το πάντρεμα αυτό να έχει λόγο ύπαρξης; Πώς μπορείς να τα τοποθετήσεις σε ένα κοινό setting, ώστε να δείχνουν πως ταιριάζουν και τα δύο σε αυτό; Πώς μπορείς να κάνεις σωστό διαμοιρασμό χωρίς να αδικήσεις το ένα από αυτά σε χρόνο αλλά και σε ενδιαφέρον;

Κι όμως, φαίνεται πως Level 5 και Capcom βρήκαν την χρυσή τομή και κατάφεραν να επιτύχουν σε ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα ξεπερνώντας όλους τους γνωστούς σκόπελους που συνοδεύουν συνήθως τις ανάλογες απόπειρες. Πώς; Με τον πιο απλό τρόπο, που μοιάζει να υπήρχε πάντα σαν εκδοχή αλλά λίγοι του έδωσαν σημασία: Μοιράζοντας το παιχνίδι ουσιαστικά στη μέση από πλευράς gameplay, δίνοντας στον καθένα το χώρο και τον χρόνο που του αξίζει, αλλά σε μία ενιαία ιστορία που δείχνει να τους χωράει και τους δυο.

 

Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney review on TheGang.grProfessor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney review on TheGang.gr

 

Κυνήγι Μαγισσών

Το μυστικό, βέβαια, για να επιτύχει το πάντρεμα των δύο κόσμων, είναι πρωτίστως η ιστορία και το πώς οι ήρωές της τοποθετούνται σε αυτή – κάτι που το Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney δείχνει να έχει καταλάβει από νωρίς και το χρησιμοποιεί όσο καλύτερα μπορεί: Μεταφέροντας και τους δύο πρωταγωνιστές σε ένα μαγικό κόσμο, και ως γνωστόν, στη μαγεία όλα επιτρέπονται. Ο Καθηγητής Layton λοιπόν, και ο μικρός εκπαιδευόμενος του, Luke, καλούνται να προστατεύσουν μια άγνωστη νεαρή κοπέλα ονόματι Espella Cantabella από τις μυστηριώδεις δυνάμεις που την καταδιώκουν. Δεν θα περάσει πολλή ώρα στο παιχνίδι πριν οι ήρωές μας οδηγηθούν μέσω ενός μαγικού βιβλίου στην φανταστική πόλη, Labyrinthia.

 

Το μυστικό για να επιτύχει το πάντρεμα των δύο κόσμων είναι πρωτίστως η ιστορία και το Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney την χρησιμοποιεί όσο καλύτερα μπορεί.

 

Στην Labyrinthia όμως, θα βρεθεί την ίδια περίοδο και ο έτερος πρωταγωνιστής μας, Phoenix Wright με τη βοηθό του, Maya, αφού κάνει πρώτα μια “ενδιάμεση στάση” στην Βρετανία. O δικηγόρος με το αετίσιο μαλλί και την ακατανίκητη εκδηλωτικότητα θα βρεθεί στο Λονδίνο μέσω ενός διεθνούς προγράμματος ανταλλαγής νομικών εκπροσώπων - κάτι σαν Erasmus για δικηγόρους δηλαδή (;!) - και θα κληθεί να υπερασπιστεί και αυτός με την σειρά του την νεαρή Estella Cantabella. Αφού εκδηλώσετε αρχικά το δικηγορικό σας ταλέντο επί Αγγλικού εδάφους, θα βρεθείτε με παρόμοιες μεθόδους (βλέπε μαγικό βιβλίο) και ως Phoenix Wright στην Labyrinthia με αρκετά αλλοιωμένη την μνήμη σας όσον αφορά την ιδιότητά σας. Δεν θα αποκαλύψω τι επάγγελμα ασκεί ο Phoenix Wright στην Labyrinthia, αλλά μπορώ να σας εκμυστηρευτώ πως η πρώτη  συνάντηση των δύο πρωταγωνιστών προσφέρει, εκτός από εξαιρετικό fan-service, και αρκετό χιούμορ.

 

Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney review on TheGang.grProfessor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney review on TheGang.grProfessor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney review on TheGang.gr

 

Σε μαγικά χωριά

Εκτός από τους δύο ήρωες όμως, την παράσταση κλέβει με την σειρά της και η υπέροχη πόλη που θα βρεθούν. Η Labyrinthia είναι ένα μαγικό χωριό με μεσαιωνικό περιβάλλον και απολαυστικά ιδιόρρυθμους κατοίκους. Οι ιππότες που την φρουρούν βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και οι όλοι οι κάτοικοι είναι πάντα ενθουσιασμένοι για την μεγάλη γιορτή που επίκειται. Οι γιορτές αυτές έχουν τεράστια σημασία όταν συμβαίνουν, καθώς κάνει την εμφάνισή του ο Storyteller, δηλαδή ο άνθρωπος που ορίζει το μέλλον τους γράφοντάς το σε σελίδες, τις οποίες σκορπάει στο κοινό ενημερώνοντάς τους για το τι πρόκειται να τους συμβεί στη συνέχεια της ζωής τους.

Όπως φαντάζεστε, ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα πάντα σε αυτό το γραφικό χωριουδάκι, και εσείς καλείστε μέσα από την επίλυση γρίφων του καθηγητή, καθώς και τις δικαστικές μάχες του Wright, να εξυφάνετε την αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία και τα καλά κρυμμένα μυστικά του. Αυτό που το κάνει ακόμη ποιο ενδιαφέρον όμως, είναι ότι βρίσκεστε σε ένα εντελώς ξένο μέρος με διαφορετική αντίληψη και τρόπο σκέψης από τον δικό μας κόσμο, κάτι που ενισχύει την αίσθηση του αγνώστου και κλείνει το μάτι με ευθείς αναφορές στο τηλεοπτικό cult διαμάντι του 1967, The Prisoner.

 

Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney review on TheGang.gr

 

Phoenix and Layton Attorneys at law

Αυτή η διαφορετικότητα στον τρόπο σκέψης των κατοίκων της Labyrinthia όμως, δεν στέκεται μόνο στα όσα προσφέρει στην εξιστόρηση, αλλά παίζει τεράστιο ρόλο και στο δικαστικό μέρος του gameplay. Πώς μπορείς άραγε, να αποδείξεις την αθωότητα κάποιου σε ένα μέρος που δεν γνωρίζει την έννοια της λογικής και δεν έχει ακούσει ποτέ του για δακτυλικά αποτυπώματα; Επιστρατεύοντας όλες σου τις δυνάμεις, όταν ο ιδρώτας του “στριμωγμένου” Phoenix Wright θα τρέχει στα μεσαιωνικά έδρανα της Labyrinthia, ο ψύχραιμος και ευφυής Layton θα είναι δίπλα του για να τον συμβουλεύει και όσοι είναι φίλοι και των δύο σειρών θα ζήσουν την μεγάλη τους στιγμή, όταν δηλαδή κι οι δύο ήρες θα προεκτείνουν πλάτη-πλάτη τους δείκτες των χεριών τους και θα φωνάξουν μαζί Objection.

Η αλήθεια είναι πως πατώντας αρκετά σε αυτό το κομμάτι, η ζυγαριά γέρνει λίγο προς το μέρος του Phoenix Wright, χωρίς πάντως να κάνει τον Καθηγητή να νιώθει υποσκελισμένος ή αδικημένος εκτελώντας το συνηθισμένο μοτίβο του gameplay του. Απλά, οι δικαστικές μάχες παρουσιάζουν μεγαλύτερο σασπένς με τις αποκαλύψεις τους, τους μάρτυρες-καρικατούρες με τους χιουμοριστικούς διαλόγους και τις ταυτόχρονες καταθέσεις τους (έως και πέντε μάρτυρες στην ίδια κατάθεση) και την μεγαλύτερη βαρύτητα να πέφτει πλέον στην παρατήρηση και τις αντιδράσεις τους παρά στα στοιχεία, έστω και αν το αποτέλεσμα είναι πλήρως προδιαγεγραμμένο.

 

Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney review on TheGang.grProfessor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney review on TheGang.gr

 

Objection

Σε αυτό το σημείο όμως, παρουσιάζεται και το μοναδικό ελάττωμα  του παιχνιδιού, το οποίο συναντάμε και στα δύο μέρη του gameplay.  Οι εκτενείς διάλογοί του αρκετές φορές κουράζουν και είναι κάτι που σίγουρα δεν χρειαζόταν σε ένα παιχνίδι με τόσο μεγάλη διάρκεια (περίπου είκοσι ώρες). Σίγουρα, όσοι έχουν ασχοληθεί με τους προηγούμενους τίτλους και των δύο σειρών δεν θα εκπλαγούν, καθώς είναι βασικό κομμάτι τους και βοηθούν αρκετά στην όμορφη αφήγηση, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που δεν θα βλέπετε την ώρα να τους προσπεράσετε και να πάτε παρακάτω.

 

Level 5 και Capcom ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δείξουν πώς μπορείς να κάνεις ένα πετυχημένο crossover.

 

Προσπαθώντας οι δημιουργοί να είναι όσο πιο επεξηγηματικοί μπορούν, υποβάλουν τον παίκτη σε ακατάσχετη κάποιες φορές φλυαρία, με ερώτηση στην ερώτηση και κόντρα ερώτηση στην αρχική ερώτηση, σε σημείο που ένοιωσα πως παρακολουθούσα στιχομυθία Κάκκαλου-Ντάλας. Από κάποιο σημείο και μετά, περίμενα να ακούσω τον Luke να ρωτάει τον Layton: “Και ‘γω θείο;” αλλά δυστυχώς αυτό δεν συνέβη ποτέ. Όταν δημιουργείς ένα παιχνίδι που στηρίζεται στην σκέψη του παίκτη και απαιτεί από αυτόν να χρησιμοποιήσει το μυαλό του για να το ολοκληρώσει, η αχρείαστη υπερ-ανάλυση κουράζει υποτιμώντας ταυτόχρονα το ίδιο το προϊόν και είναι κρίμα ένα, κατά τα άλλα εξαιρετικό παιχνίδι, να μοιάζει κάποιες στιγμές με αγγαρεία.

 

Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney review on TheGang.grProfessor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney review on TheGang.gr

 

Νόμος και Τάξη

Level 5 και Capcom λοιπόν, ενώνουν τις δυνάμεις τους και κατεβάζουν τους παίκτες τους στο γήπεδο της Nintendo, εκεί που ούτως ή άλλως αναδείχθηκαν και οι δύο, για να δείξουν πώς μπορείς να κάνεις ένα πετυχημένο crossover που έχει λόγο ύπαρξης και δεν είναι απλά ένα συνονθύλευμα σκόρπιων ηρώων που πατάει μόνο στην αγάπη του κόσμου για το εκάστοτε franchise.

 

 

Αν είχε αποφύγει και την άσκοπη φλυαρία τα πράγματα θα ήταν ιδεατά, αλλά και πάλι, το πείραμα κρίνεται απολύτως επιτυχές. Το gameplay παραμένει αυτό που ξέραμε κι αγαπήσαμε χωρίς να αλλοιώνεται μεμονωμένα, η Labyrinthia εκτός από υπέροχη σε ατμόσφαιρα, αισθητική και μουσική, αναδεικνύεται και σε ιδανικό τόπο συνάντησης για τους δύο ήρωες, ενώ σεναριακά, δένει υπέροχα τους κόσμους τους, με τον Layton να λύνει γρίφους συλλέγοντας στοιχεία για την υπόθεση και τον Wright να παλεύει μέσα στα δικαστήρια. Γιατί δεν φτάνει μόνο να βρεις ποιος διέπραξε το έγκλημα, πρέπει και να το αποδείξεις.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εταιρία διανομής για τις ανάγκες του review.

 

Pros

  • Ό,τι αγαπήσαμε και στις δύο σειρές, ανεπηρέαστο από την συνύπαρξη των δύο ηρώων
  • Ενδιαφέρουσα ιστορία και πλοκή που ενώνει σωστά τους δύο gaming κόσμους
  • Η πανέμορφη Labyrinthia και όλο το εικαστικό μέρος του τίτλου

Cons

  • Μακροσκελείς και επαναλαμβανόμενοι διάλογοι που κουράζουν και υποτιμούν τον παίκτη
8

ΣΧΟΛΙΑ

Εικόνα Revenger210
submitted by Revenger210
on

Ωραιο review! Όσο διαβαζω και για τους δυο χαρακτηρες, τοσο ιντριγκαρομαι περισσοτερο να τους δοκιμασω και τους δυο, αλλα δεν εχω DS δυστυχως :/

Επισης και μια πολυ ασχετη ερωτηση:
Κατα ποσο το Professor Layton φερνει στον Άγγλο Doctor Who; Γιατί φαίνεται να εχουν μια σχετικα παρομοια θεματολογια, με τους δυο κυριους χαρακτηρες (Layton & The Doctor) να πηγαινουν απο μερος σε μερος και απο εποχη σε εποχη, να εχουν παντα μαζι τους ενα συντροφο οπως και ενα αιωνιο εχθρο (The Master για το Dr Who, και δε θυμαμαι πως λεγεται στου προφεσσορα το παιχνιδι -_- ) και... γενικα, δε ξερω πολλα για καμια απο τις δυο σειρες, απλως εξωτερικα, ετσι οπως τις βλεπω, φαινεται να εχουν ομοια πατηματα.

Behind of every action, lies a word.

But, without the action, our words are meaningless.

Εικόνα Thrillhouse
submitted by Thrillhouse
on
Με τον, Doctor όχι, δεν θα έλεγα πως έχει κάποια ομοιότητα πέραν του ότι είναι και οι δύο Άγγλοι. Φέρνει αρκετά στον Sherlock Holmes όμως, ο οποίος αποτελεί και τη βάση για την δημιουργία του Layton.
Εικόνα Revenger210
submitted by Revenger210
on

Α, οκει ^_^

Ευχαριστώ για την πληροφορια :)

Behind of every action, lies a word.

But, without the action, our words are meaningless.