Watch Dogs Game Launch
Beta

Wolfenstein: The New Order review

Λύκε, λύκε είσαι εδώ;
by kabamaru
on Πέμ, 12/06/2014 - 14:41
Εικόνα kabamaru
Info
PlatformPC, PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360
Το είδαμε σεPC
ΠαραγωγήBethesda
ΑνάπτυξηMachinegames
ΔιάθεσηIGE 210-8092500
ΚυκλοφορίαΉδη διαθέσιμο
Ιστοσελίδαhttp://www.wolfenstein.com/en-gb/

Πόσοι από εσάς δεν έχετε βρεθεί σε μια συζήτηση όπου κάποιος υποστηρίζει ότι το Doom ήταν η απαρχή των FPS και κάποιος άλλος, συμπαθής και προφανώς “γνώστης”, πετάγεται να διορθώσει ότι το πρώτο FPS evah είναι το Wolfenstein; Αν δεν σας έχει συμβεί, τώρα είστε προετοιμασμένοι. Το Wolfenstein ξεκίνησε κάπου το 1981 (όχι ως FPS) κι είναι πιθανό κάποια κόπια του να έχει και ο Λάμπρος (αν δεν τη έθαψε στην έρημο). Παραμένει μέχρι σήμερα - με ιδιαίτερο πείσμα - και φροντίζει να αναβιώνει, με κάθε νέο τίτλο, το αρχικό του concept.

Κάπου προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (λύσσα…) οι Γερμανοί, υπό την ηγεσία του στρατηγού Wilhelm Strasse, αλλάζουν τον ρου της ιστορίας. Ανακάμπτουν, νικούν τους “Συμμάχους” κι είναι έτοιμοι να καταλάβουν τον κόσμο. Όλα αυτά όμως συμβαίνουν με τη βοήθεια αρχαίας και προχωρημένης τεχνολογίας που τους δίνει το πάνω χέρι μαζί με μερικές χιλιάδες υπερφυσικούς στρατιώτες, μηχανικά σκυλιά και άλλα… Ο ήρωάς μας, που κάποιου είδους “ζουμί” έχει πάρει κι αυτός, ξεκουβαλιέται από την Αμερική για να τα κάνει όλα λίμπα. Αν το σενάριο σάς θυμίζει λίγο Captain America, τι να κάνουμε…

 

Wolfenstein: The New Order review on TheGang.grWolfenstein: The New Order review on TheGang.gr

 

Δεν είμαι ο Ράιαν! Ο Μπράιαν είμαι!

Έτσι, στο Wolfenstein: The New Order, βλέπουμε τον William Blazkowicz (κάτι τέτοιο…) να μεταφέρεται με ένα σμήνος θηριωδών αεροσκαφών προς το κάστρο Wolfenstein, σε μια μεγαλεπίβολη απόβαση που σκοπό έχει την εξολόθρευση του σατανικού στρατηγού - γνωστού πλέον και ως Deathshead.

Η επιβλητική, για την εποχή, εισαγωγή του Medal of Honor: Allied Assault έχει στοιχειώσει τα όνειρα πολλών δημιουργών, μιας και βλέπουμε αναβιώσεις της σχεδόν σε κάθε παιχνίδι παρόμοιας θεματολογίας. Για μια ακόμη φορά λοιπόν, θα “ζήσουμε” το χάος του πολέμου. Θα πέσουμε, θα σηκωθούμε, θα κολυμπήσουμε, θα μας σώσουν, θα σώσουμε. Παράλληλα, θα θαυμάσουμε τη μηχανή γραφικών του παιχνιδιού, θα εντυπωσιαστούμε από την εναλλαγή του φωτισμού και των εφέ, θα αποπροσανατολιστούμε, θα δοκιμάσουμε τα όπλα και θα έρθουμε αντιμέτωποι με τον μεγαλύτερο εχθρό μιας “απόβασης”, τον προβληματισμό: “αν είναι έτσι και το υπόλοιπο παιχνίδι, καλύτερα να μην το παίξω”.

 

Στην επιβλητική εισαγωγή θα θαυμάσουμε τη μηχανή γραφικών του παιχνιδιού, θα εντυπωσιαστούμε από την εναλλαγή του φωτισμού και των εφέ, θα αποπροσανατολιστούμε, θα δοκιμάσουμε τα όπλα...

 

Ψυχραιμία όμως! Ξέρουμε πλέον ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους, τα παιχνίδια αυτά σταματούν να βάζουν τον παίκτη να κατρακυλάει, να ζαλίζεται, να πέφτει και να πνίγεται και να τον βάζουν σε παραδοσιακά FPS μονοπάτια. Κρατήστε λοιπόν τον οπτικό τομέα που “τσακίζει κόκαλα” και προσθέστε ότι για να απολαύσετε το 1080p/60fps τερατούργημα θα χρειαστείτε ένα με δυο μηνιάτικα, μιας κι οι απαιτήσεις του παιχνιδιού είναι αρκετά βαρβάτες.

 

Wolfenstein: The New Order review on TheGang.gr

 

Ποιος πήγε πρώτος στο φεγγάρι;

Αφού τελειώσει το εντυπωσιακό και καθησυχαστικό - κοίτα μπαμπά τι κάνει η κάρτα που μου πήρες! - tutorial, βλέπουμε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει κάπως. Ο ήρωάς μας δέχεται ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι και νοσηλεύεται σε μια ψυχιατρική κλινική της Πολωνίας για 14 χρόνια, σε ημι-κωματώδη κατάσταση. Έρχεται ο καιρός λοιπόν, που συνέρχεται, όταν οι Ναζί εισβάλλουν και σκοτώνουν όλο το προσωπικό. Τότε μαθαίνει ότι η Γερμανία κέρδισε τον πόλεμο και κατέκτησε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο. Θύλακες αντίστασης υπάρχουν, αλλά η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη. Το έτος 1960 πλέον, η υπερφυσική τους τεχνολογία έχει εξελιχθεί ακόμα περισσότερο και στη συνείδηση των λαών έχει ριζώσει η γερμανική κατοχή.

Η συνταγή της ημέρας

Για να βιώσετε την πεμπτουσία της γενιάς (1080p/60fps), θα χρειαστείτε:

 • Intel Core i7-930 or AMD Phenom II X6 1090T
 • 4GB RAM
 •  Windows 7 or above (64 bit)
 • Nvidia GeForce GTX 460 or AMD Radeon HD 6850
 • 50 GB ελεύθερα στον σκληρό ΚΑΙ 45 GB για εγκατάσταση.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Κάπου εδώ αρχίζει ουσιαστικά το παιχνίδι και μπορούμε να πούμε - με άνεση κι ευχαρίστηση - ότι είναι άκρως ενδιαφέρον από πλευράς πλοκής και με πολύ προσεκτικά δομημένο κόσμο. Περιφερόμενοι στην εναλλακτική πραγματικότητά του, θα δείτε πολλά trivia που έχουν συνοχή μεταξύ τους, αλλα και με τα στοιχεία της πλοκής, επιτυγχάνοντας βαθύτατο immersion και καθηλώνοντας σε πρώτο βαθμό τον παίκτη.

Διάσπαρτα, θα βρείτε αναφορές σε γέφυρα ζεύξης του Γιβραλτάρ, την αποστολή ανθρώπων στη Σελήνη, την εξερεύνηση των πόλων, αλλά και πολλά άλλα, που θα τα διαβάσετε σε αποκόμματα, θα τα βρείτε σε collectibles, θα τα ακούσετε στους καλοστημένους διαλόγους, θα τα υποκλέψετε από κάποιον ασύρματο. Στους παραπάνω τομείς, το παιχνίδι εντυπωσιάζει μιας και πετυχαίνει πολύ υψηλά standards. Η δουλειά που έχει γίνει είναι πραγματικά πολύ καλή.

 

Wolfenstein: The New Order review on TheGang.grWolfenstein: The New Order review on TheGang.gr

 

Stealth κοντσέρτο για δύο πολυβόλα

Οπότε, μένει το στοιχείο όπου η σειρά βρισκόταν παραδοσιακά ψηλά. Το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού θα το περάσετε σε αποστολές αυτοκτονίας, σκοτώνοντας Γερμανούς, ρομπότ και διάφορα άλλα τέρατα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι η σειρά αποδίδει φόρο τιμής στο πρώτο παιχνίδι του 1981 κι ενισχύει το stealth στοιχείο. Οι μηχανισμοί του όμως είναι οι απλοί και βασικοί. Σκύψτε, κρυφτείτε, πηγαίνετε αθέατοι και κάντε takedown ή οποιοδήποτε άλλο σιωπηλό kill.

Οι σκιές δεν προσφέρουν κάποιο μεγάλο αβαντάζ, τα πτώματα δεν προκαλούν υποψίες και δεν υπάρχει αντιπερισπασμός. Τα σιωπηλά χτυπήματα όμως, έχουν τον αντίκτυπό τους στην πρόοδο του επιπέδου. Σε κάθε ένα από αυτά υπάρχει τουλάχιστον ένας commander, που όταν σας αντιληφθεί θα καλεί συνεχώς ενισχύσεις. Καλό είναι λοιπόν να τον εξοντώσετε ήρεμα κι ωραία. Όσοι όμως περιμένατε δίπολο του στυλ Deus Ex, καλύτερα να κοιτάξετε αλλού.

 

Wolfenstein: The New Order review on TheGang.gr

 

Φυσικά, το παιχνίδι υπακούει στις επιταγές της εποχής και προσφέρει άφθονο bloodbath, μιας και δίνει τη δυνατότητα να χειριστείτε εξαιρετικά φονικά όπλα και μάλιστα με την επιλογή dual-wield, δηλαδή ένα σε κάθε χέρι. Ο φίλος μας μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό οχυρό, με όλες τις αναβαθμίσεις υγείας και armor που διατίθενται, προσφέροντας άφθονα kills που καθηλώνουν περαιτέρω τον παίκτη. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η δυσκολία είναι ομαλότατη αλλά κι ότι η υγεία αναπληρώνεται με health packs!

 

Wolfenstein: The New Order review on TheGang.grWolfenstein: The New Order review on TheGang.gr

 

Το κάστρο του λύκου δεν πέφτει ποτέ

Διάφορες παράλληλες ενασχολήσεις μεταξύ των επιπέδων, όπως η συνδιάλεξη με τα μέλη της αντίστασης, η αναζήτηση κάποιων αντικειμένων, αλλά και οι εφιάλτες έτσι κι επιλέξετε να κοιμηθείτε, προσφέρουν διάλειμμα και ποικιλία. Αντί να ξενίζουν και να σπάνε το ρυθμό, αντίθετα χαλαρώνουν και προετοιμάζουν τον παίκτη για την επόμενη δόση καταστροφής. Είναι - θα λέγαμε - το κερασάκι στη τούρτα, αυτό που χρειάζεται ώστε να φανεί το παιχνίδι πιο πλήρες κι όχι ένα μονοκόμματο shooter.

 

Αντί να ξενίζουν και να σπάνε το ρυθμό, οι παράλληλες ενασχολήσεις αντίθετα χαλαρώνουν και προετοιμάζουν τον παίκτη για την επόμενη δόση καταστροφής.

 

Υπό την εποπτεία της Bethesda λοιπόν, το Wolfenstein: The New Order προέκυψε τελικά ένα πολύ καλό παιχνίδι, με άριστο τεχνικό τομέα, ενδιαφέρον σενάριο και πλοκή, πειστικούς διαλόγους κι εθιστικό gameplay. Αυτό που μένει μόνο, είναι να βρείτε τα χρήματα να το “σηκώσετε”, μιας κι είναι πολύ βαρύ. Εξαιρετικά βαρύ. Όσοι μπορούν, ας μην το χάσουν. Η εμπειρία που θα προσφέρει θα τους αφήσει ικανοποιημένους.

 

 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εταιρία διανομής για τις ανάγκες του review.

 

Pros

 • Εξαιρετικός τεχνικός τομέας
 • Ενδιαφέρουσα πλοκή, δυνατοί χαρακτήρες, πειστικοί διάλογοι
 • Εθιστικό gameplay με ομαλή κλιμάκωση του επιπέδου δυσκολίας

Cons

 • Εξαιρετικά απαιτητικό (στο PC)
 • Θα επιθυμούσαμε το stealth στοιχείο να είχε λίγο περισσότερο βάθος
 • Το "χάος του πολέμου" αποπροσανατολίζει. Σταματήστε το
8

ΣΧΟΛΙΑ

Εικόνα makis
submitted by makis
on
Έχω ψηθεί από καιρό, το review βοηθάει να καώ.

Everything happens for a reason - John Locke

Εικόνα kabamaru
submitted by kabamaru
on
Χτυπα αλυπητα!

- Η σοβαρότητα φέρνει πείνα

Εικόνα Sithlord
submitted by Sithlord
on

Εγω ειμαι προς το τελος...πολυ ομορφο και δυνατο σουτερ και με αρκετες ωρες για το ειδος του.

"When we do right, nobody remembers. When we do wrong, nobody forgets"

Εικόνα mertz
submitted by mertz
on

Τόλη με ψήνεις και μένα. Μου λείπει απ'΄την εποχή του... return to castle!

Mihalis is a good question, without an answer!

Εικόνα kabamaru
submitted by kabamaru
on
Μάλλον θα σ'αρέσει αυτό περισσότερο.

- Η σοβαρότητα φέρνει πείνα

Εικόνα Sithlord
submitted by Sithlord
on

Στάνταρ...Να σου πω, κατάφερες ποτέ να βγάλεις μέχρι τέλος τον εφιάλτη?

"When we do right, nobody remembers. When we do wrong, nobody forgets"

Εικόνα kabamaru
submitted by kabamaru
on
Nαι... (είχα τελειώσει το παλιό).

- Η σοβαρότητα φέρνει πείνα

submitted by katamaran-dameko
on
Ε δεν ειναι και τοσο βαρυ νομιζω.
Εικόνα kabamaru
submitted by kabamaru
on
Βρε παιδί! Ι7 Σου ζητάει. 100GB σκληρό. Τι άλλο θες;

- Η σοβαρότητα φέρνει πείνα

submitted by katamaran-dameko
on
O πιο παλιος I7 ειναι ομως. Ενας καλος i5 2ης γενιας το θεωρω απιθανο να μην φτανει . Το i7 ξερεις ειναι και λιγο μαρκετινγκ.
Εικόνα kabamaru
submitted by kabamaru
on
Δε χρειάζεται κάτι να σου ζητάει και το τέρμα της τεχνολογίας για να το χαρακτηρίσεις βαρύ. Για μένα, ο χώρος στον σκληρό και η DL μορφή ήταν που μου γύρισαν τα μυαλά.

- Η σοβαρότητα φέρνει πείνα

submitted by katamaran-dameko
on
Καλα ναι τραγικο. Πιο γρηγορα το τερματισες παρα το κατεβασες ετσι ;  
Εικόνα kabamaru
submitted by kabamaru
on
Κάτι τέτοιο.

- Η σοβαρότητα φέρνει πείνα

Εικόνα Thrillhouse
submitted by Thrillhouse
on
Δυστυχώς δεν το έχω ρε γαμωτο. Κάπου πετάχτηκε μαζί με πολλές άλλες δισκέτες. Αυτό τώρα, θα το παίξω σιγουρα κάποια στιγμη. Έτσι για να γίνει μακελειό.
Εικόνα kabamaru
submitted by kabamaru
on
Ασ'τα αυτά! Σε καμιά έρημο θα το καταχώνιασες.

- Η σοβαρότητα φέρνει πείνα